Vrzeli (razmaki, diasteme) so odvečen prostor med zobmi, ker sosednji zobje niso v kontaktu. Pojavijo se, ko so zobje manjši in neskladni z velikostjo čeljusti. Vrzeli se lahko pojavijo tudi zaradi naprej nagnjenih sprednjih zobje (protruzija), manjkajočih in neizraslih (impaktiranih zob), nepravilnega narastišča dlesni, škodljivih razvad ali bolezenskih sprememb v obzobnih tkivih. Za zrelo mlečno zobovje (petletniki) so razmaki zaželeni – kadar med zrelimi mlečniki ni razmakov in so zobje tesno drug ob drugem v zobnem loku, lahko kar v 80 odstotkih napovemo tesno stanje v stalnem zobnem loku, ker so stalni zobje mnogo širši od mlečnih. Vrzeli med zobmi lahko  povzročajo nepravilno funkcijo, nagibe sosednjih zob, asimetrijo v zobnem loku, prekomerno izraščanje zob nasprotnega zobnega loka, manj privlačen nasmeh.

Primer 1

Ortodontske nepravilnosti se lahko razvijejo v vseh starostnih obdobjih. Razmaki  med zobmi, ki se s starostjo večajo, so pogosto razlog za ortodontsko zdravljenje pri odraslih. Pacient je prišel v ambulanto  nezadovoljen s stanjem zob. Motili so ga razmaki med zobmi, manjkajoči zobje in krvaveče dlesni. Za uspešno obravnavo je bili potrebno več timov strokovnjakov, ki smo vsak na svojem področju nudili vrhunsko terapijo. V zdravljenju smo sodelovali  ustna higieničarka (higienska faza in motivacija za dobro ustno higieno), specialist oralne kirurgije (namestitev implantatov),  specialist protetik (sanacija zob, protetična nadgradnja implantatov) in specialist čeljustne in zobne ortopedije (ortodontsko zdravljenje) ter zobotehniki.

Vsi skupaj smo pripeljali pacienta do želenega cilja in zadovoljstva. Pacient redno hodi na kontrolne preglede. Rezultat je stabilen.

Primer 2

Razmaki  med zobmi, ki se s časom večajo, so pogosto razlog za ortodontsko zdravljenje pri odraslih. Pri naši pacientki so se zobje nagnili tako naprej (bimaksilarna protruzija), da se je razvil nepravilen ugriz, pri katerem pride do prekomerne obrabe sekalcev. Takoj smo pričeli z ortodontsko obravnavo in jo v dobrem letu uspešno zaključili – z lepim nasmehom, pravilnim ugrizom in zelo zadovoljno pacientko.